Powershell komutları ile DNS Değiştirme

 


Domain Name System (DNS) türkçeye alan adı sistemi olarak çevrilebiliriz, amacı alan adlarını (Google.com) , hatırlaması zor olan IP adreslerine (172.217.6.238) dönüştürmektir. Böylece tarayıcılar aracılığı ile ilgili web sayfalarını görüntüleyebiliriz. 
Dns olmasa tarayıcıların adres satırlarına ip adreslerini yazmak zorunda kalacaktık. Genellikle, İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) favori web sitelerinize ve hizmetlerinize bağlanmayı kolaylaştırmak için DNS yapılandırmasını otomatik olarak yapıyor.


Hızlı ve güvenli bir şekilde dns değiştirmek için DNS JUMPER programını kullanabilirsiniz. Lakin işyerleri gibi özel ağlarda bazen dışardan bir yazılım kullanılmasına izin verilmeyebiliyor ve bu durumda belirli komutlar kullanarak DNS değiştirmek zorunda kalabiliyorsunuz.

1. Öncelikle ağ bağlantılarına gidip kablolu ve kablosuz bağlantı isminizi tespit etmeniz gerekir. Bunun için çalıştırdan aşağıdaki komutu verin

ncpa.cpl

 Ağ bağlantılarını açmak için diğer komutları içeren başlığımızı sayfa sonunda bulabilirsiniz. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.


Görüldüğü gibi kablolu bağlantı ismin "Ethernet" kablosuz bağlantı adı ise "Wi-Fi" dir. buna göre komut oluşturursak. Aşağıdaki komutları Cmd üzerinden verdiğinizde DNS adresleri değişecektir.

Kablosuz bağlantının DNS ip lerini değiştirelim

netsh interface ipv4 set dns "Wi-Fi" static 8.8.8.8 primary
netsh interface ipv4 add dns "Wi-Fi" 8.8.4.4 index=2

yada

netsh interface ip add dns name="Wi-Fi" addr=8.8.8.8 
netsh interface ip add dns name="Wi-Fi" addr=8.8.4.4 index=2

Kablolu bağlantının DNS ip lerini değiştirelim 

netsh interface ipv4 set dns "Ethernet" static 8.8.8.8 primary
netsh interface ipv4 set dns "Ethernet" static 8.8.8.8 index=2

yada

netsh interface ip add dns name="Ethernet" addr=8.8.8.8 
netsh interface ip add dns name="Ethernet" addr=8.8.4.4 index=2

Üsttede görüldüğü üzere Komut isteminden dns değişikliği komutları Windows sürümüne göre farklılık gösterebilmektedir bu nedenledirki tavsiyemiz DNSJumper kullanmanızdır.
DNS sadece yasak sitelere girmek için değil , Online güvenlik, uygunsuz site engelleme,webde gezinmeyi hızlandırma ve açılmayan sitelere erişim içinde kullanılmaktadır.

DNS JUMPER İNDİR



 

Ekim 04, 2024


EmoticonEmoticon